Tetőfedő anyag

tetőfedő anyagok, tetőcserép

A tetőfedéshez számos tetőfedő anyagot választhatunk napjainkban. Mivel a tetőfedés óvja meg az épületünket a magasból érkező időjárási körülmények ellen (eső, hó, jég, napsütés, UV sugárzás) a tetőfedő anyagokkal szembeni elvárások is ennek megfelelőek. Legyen masszív, strapabíró anyag, egyáltalán ne engedje át a nedvességet és amennyire lehet szigeteljen is.

A teljesség igénye nélkül a legfontosabb tetőfedő anyagok:

  • tetőcserép
  • zsindely
  • bitumenes hullámlemez
  • fémből készült tetőfedő lemezek
  • műanyagból készült tetőfedő lemezek

A hagyományosnak mondható pala már nem tartozik az elterjedt tetőfedő anyagok közé és egyre kevesebb helyen hozzáférhető.

Szerencsére több nagynevű gyártó van már hazánkban amelyek sokféle terméket kínálnak nekünk. A tetőcserepek területén a legfontosabbak a Tondach, a Bramac, a Creaton, a Mediterrán és a Leier.

A tetőfedő anyag megvásárlásakor már most érdemes azon elgondolkodni, hogy ne csak az alapelemet – cserép esetében ez maga a tetőcserép – vagy a teljes tetőrendszert vásároljuk meg a kúpcseréptől, a hófogókon ás a tetőkibúvóig.

Akár cserép, akár zsindely, akár valamely más anyagot választjuk is, sokféle formával (négyszögletes, rombusz, hódfarkú) találkozhatunk, amelyekből többféle színből is választhatunk majd.