Teherhordó elem

áthidaló, födémgerenda, béléstest

Az épületünk teherhordó elemei nem csak a főfalazat téglái. Ide sorolhatók mindazon építőanyagok amelyek az épület terhének hordozására lettek kialakítva:

A falazóelemeket nem itt tárgyaljuk, annak külön menüpontot talál weboldalunkon.

Az áthidalók a nyílászárók nyílásai fölé helyezett teherhordó elemek, amelynek célja, hogy megszüntessék a nyílászárókra nehezedő terhet, illetve önmaguk megtartsák a fölöttük lévő falszerkezeti elemeket.

A födémgerendák és födém béléstestek a födém részei és feladatuk a különböző épületszintek fenntartása. Mind az áthidalók, mind a födémgerendák készülhetnek betonból és kerámiából egyaránt. Jellemzően tartalmaznak vashuzalokat a szilárdságuk biztosítására, valamint különböző mértékeben kaphatók, amelyek nem darabolhatók, csonkítható, azaz abban a hosszban kell felhasználtuk amelyben megvásároltuk.

A födémgerendák a hozzájuk tartozó béléstettel együtt alkotják a födémrendszer alap építőelemeit. Az építés során adódnak majd ehhez a vasalatok és a felbetonok, amelyek igy együttesen alkotják a födémünket.

Meg kell még említsük itt a fagerendákat is, amelyek a faházak, faépületek teherhordó elemei is lehetnek egyben. A fa gerendák különböző keresztmetszetben és hosszméretben kaphatók. A fagerenda jellemzően fenyőfából készül. Fagerendákat a legegyszerűbben a hozzánk legközelebb eső fatelepen vásárolhatjuk meg. Mivel ez esetben nem egy “gyártó” termékéről beszélünk, hanem egy természetes anyagról, a vásárlás során különös gondossággal kell eljárjunk, hogy olyan anyagot vásároljunk meg, amely évtizedeken át is megfelelő kondícióban marad. Természetesen ehhez az is kell, hogy a vásárláskor gondosan kiválasztott fagerendák a megfelelő kezelést is megkapják, különböző faanyagvédő szerekkel.