Térkő

kertépítés, térkő, viacolor, járólap

A kertépítéshez számos építőanyagot felhasználhatunk, ezek elsősorban a kerti térkövek (viacolor) és járólapok. A kertépítés során arra kell törekednünk, illetve azt szeretnénk, hogy az időjárás viszontagságait hosszútávon elviselő anyagok több évtizeden keresztül is ugyanazt a minőséget nyújtsák számunkra. Tehát ne fagyjanak szét télen, nem süllyedjenek meg a tavaszi esőzéstől. Ennek természetesen alapfeltétele, nem pusztán a választott építőanyag minősége, hanem annak beépítésének szakszerűsége. A kertépítéshez felhasznált építőanyagok:

  • kerti térkövek,
  • beton járdalapok,
  • egyéb díszítő és kiegészítő elemek.

A térkövek gyártása elsősorban betonból történik. Néhány nemzetközi térkő gyártő a teljesség igénye nélkül a Leier, a Semmelrock, a Weisssenböck. A hazai gyártók közül egyértelműen a KK Beton térköveit kell megemlítenünk.

A térkő választás során gazdag szín és formavilágból válogathatunk, de az első  és legfontosabb annak meghatározása, hogy hol kívánjuk alkalmazni a térburkolatot. Más típusú térkövet kell alkalmazni kerti utak és más típusút olyan helyen ahol gépkocsival terheljük majd a burkolatot.

Az már egyértelműen kijelenthető, hogy a jelenlegi gyártók kínálatában minőségi kifogásokat nem fogunk találni, azaz a térkövek hosszú évtizedeken át megtartják minőségüket, mind felületük és színtartósságuk tekintetében.

A beton járdalapokat elsősorban kertkapcsolatos teraszok, kerti medencék környezetében alkalmazzuk, hiszen ezen anyagok valahol a térkő és a padlólap keverékei, azaz általában négyzet formájúak és felületük is simább.

Ne feledjünk a térkövek mellé kerti szegélyt is vásárolni, amennyiben arra szükségünk lehet, így határozottan választhatjuk el a növényzetet az úttól.

Habár ezidáig csak a kertet emlegettük a térkövek tekintetében, de ne feledjük hogy ezek a remek térburkoló elemek, használatosak nagyobb terek, utcai járdák és közterek burkolására is.