Falazóelem

tégla, porotherm, ytong, leier

A falazóelemek a házunk építőkockái, az épületnek a környezettel szembeni ellenállásának legfontosabb bástyája. Amikor falazóelemet választunk házunk felépítéséhez egyértelműen meghatározzuk a házunk alapjait, amelyen később már nem változtathatunk. Amíg lehetőségünk adódik egy hullámpala lecserélésére tetőcserépre, úgy a falazat cseréje később már nem lehetséges. Döntsünk tehát okosan, jól hiszen ezen falazat között fogjuk életunk hátralévő részét leélni.

A legelterjedtebb falazóelem típusok:

  • tégla, azaz  égetett kerámia,
  • gázbeton, közismertebb nevén Ytong.
  • beton, például beton pincefalazó

Nem soroljuk ide most a fából készült házak elemeit, illetve nem teszünk említést az olyan speciális – de mégis kíváló – falazóelemekről, amelyek nem annyira elterjedtek, például a különböző polisztirol elemekről.

Építtetőként mik az alapvető elvárásaink a falazóelemmel kapcsolatban azon kívül persze hogy legyen számunkra kedvező az ára. A falazóelem legyen kellőképpen szilárd, de mégis fúrható és véshető legyen. Legyen jó a hőszigetelése, sőt inkább kíváló, hiszen az energiaárak egyre csak emelkednek, amivel a hőszigetelés növelésével tudunk a leginkább segíteni.

A legismertebb falazóelem gyártók:

Ezen felül természetesen több hazai neves falazóelem gyártó termékei is megvásárolhatók a tüzépeken, ahol lehet megemlítjük Őket később.

A legújabb termék a piacon a Wienerberger Okostégla.